Zboží bylo přidáno do košíkuKošíkx

x
0 Kč kosik 0
MENU
Kategoriesipka Akcesipka

Nově naskladněno

Novinka

Akce

Doporučujeme

Nejprodávanější

Výprodej

Dokumentace
k produktům ke stažení

Rus domácí

Členovci

Rybenka | Rus | Šváb | Moucha | Klíště | Komár | Blecha

Rus domácí (Blatella germanica)

 

Biologie

  • Samice vytvářejí během svého života asi 7 ooték (pouzder s vajíčky)
  • Ootéka: rýhy na ootéce jsou po celé její šířce, barva: je světlr hnědá, velikost vaječné komory 8x3x2 mm, obsahuje okolo 30 vajíček
  • Inkubační doba ootéky: 2-5 týdnů podle teploty okolního prostředí, ootéky jsou odkládány náhodně těsně před tím, než dojde k líhnutí nymf
  • Nymfy: 2-10 mm dlouhé (bez tykadel), bez křídel, obyčejně tmavě hnědé, 5-7x se svlékají během svého vývoje
  • Nymfální stadia: při 30°C 40 dní a až 6 měsíců při nižších teplotách
  • Dospělci: žlutavě až světle hnědí s téměř rovnoběžnými, řernými podélnými pásky na štítu, délka těla 10-15 mm (bez tykadel), za vyšší teploty mohou být schopni krátkého klouzavého letu, samci jsou štíhlejší než samice a jejich křídla kryjí zádeček jen částečně
  • Od vajíčka k dospělci: 2 měsíce při 25°C až 7 měsíců při nižších teplotách
  • Maximální délka života: 6 měsíců; v laboratorních podmínkách až 1 rok

 

Chování

  • Noční živočich, dobře leze i po skleněném povrchu atd.
  • Všežravec, v případě nutnosti žere i papír, kůži atd., může hladovět až 6 týdnů
  • Dává přednost teplotě okolo 25-32°C, teploty nižší než -4°C nebo vyšší než 40°C jsou pro rusa smrtelné již po 12 hodinách, v mírném pásmu žije pouze uvnitř budouv, v teplejších krajinách též na skládkách
  • Úkryty: tmavá místa, teplá a vlhká (např. pod lednicemi a kuchyňskými linkami, blízko akvárií, v koupelnách, v hotelích, restauracích, kavárnách, pekárnách, zdravotnických zařízeních, na lodích a neudržovaných smetištích)
  • Dává přednost úkrytům ve škvírách a štěrbinách, nejméně 5 mm dlouhých, nymfy vyžadují štěrbiny nejméně 0,5 mm široké, kdežto dospělci vyžadují štěrbiny nejméně 1,5 mm široké
  • Pasivně přenášejí patogenní zárodky (např. bakterie rodu Salmonella), produkují nepříjemný zápach, který se při výskytu silných populací stává skutečnou obtíží

 

Škody

  • Znehodnocují potraviny, přenášejí bakterie a roztoče, přenášejí zárodky nemocí
  • Šíří nepříjemný zápach (z dorsálních žláz)

 

Šíření

  • Aktivně se rozlézají do blízkého okolí
  • Mohou být přenášeni v zavazadlech nebo při transportu zboží a potravin

 

Prevence

  • Udržování hygieny
  • Tam, kde je to možné, vyplňte škvíry a pukliny ve zdech, např. ve velkokuchyních

 

Hubení

  1. Povolený přípravek je vhodný pro ošetření daného objektu (nemocniční pokoje, školy, sklady potravin atd.)
  2. Nebyl pozozrován náznak rezistence způsobené minulými ošetřeními

Vytvořil: Shopix by BOOTIQ Group

© 2020 SLOM, s.r.o. Všechna práva vyhrazena